Ωδείο
Αρχική » Ωδείο
ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Οι σπουδές στη μουσική μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τη βρεφική ηλικία. Τα παιδιά αυτής αλλά και της νηπιακής ηλικίας προετοιμάζονται με σωστές βάσεις, ώστε να μπορέσουν με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα στο μέλλον να προχωρήσουν στις μουσικές σπουδές του οργάνου που θα επιλέξουν. Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί και είναι δομημένο καταλλήλως για τις ηλικιακές ομάδες των βρεφών και των νηπίων. Έτσι, χωρίζεται σε δύο τμήματα:
Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Βρεφών και Νηπίων με τον γονέα. (από 9 μηνών έως 4 ετών)
Η δημιουργία ενός πλούσιου μουσικού περιβάλλοντος στα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι πολύ σημαντική καθώς το βοηθάει να αναπτυχθεί μουσικά, κινητικά, γλωσσικά και συναισθηματικά. Το πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής βρεφών και νηπίων προσφέρει ένα περιβάλλον χαρούμενο, παιγνιώδες, πλούσιο σε αισθήσεις και συναισθήματα. Οι δραστηριότητες και οι σχέσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος βοηθούν και ενισχύουν την αρμονικότερη ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου, ενισχύουν το δέσιμο μεταξύ γονιού και παιδιού και βοηθούν στην ανάπτυξη της έμφυτης μουσικότητας που ενυπάρχει σε κάθε παιδί.
Μέσα στην αίθουσα τα βρέφη και τα νήπια εξερευνούν και αντιδρούν σε καινούργιους ήχους, αισθήσεις και περιβάλλοντα. Μέσω της επανάληψης, της ζωντανής οικείας φωνής της διδάσκουσας και των γονέων, και του συνδυασμού εξατομικευμένης και ομαδικής διδασκαλίας, απορροφούν, αφομοιώνουν και αποκρίνονται στα μουσικά ερεθίσματα Ξεκινούν να χρησιμοποιούν σταδιακά κατάλληλα όργανα όπως shakers, κουδουνάκια, ταμπουρίνα, ξυλάκια κ.α. σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Επωφελούνται από το παιχνίδι παρέα με τα άλλα παιδιά και από την αγκαλιαστή σχέση με τον γονιό. Επίσης, ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν και να πειραματιστούν με τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η φωνή και το σώμα τους.
Τα παιδιά αναπτύσσονται μουσικά, μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν δεσμούς με άλλα παιδιά και ενήλικες, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες ενός δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και να εκφράζονται και να αλληλοεπιδρούν ελεύθερα με τη μουσική. Ο γονέας μέσα στο τμήμα λειτουργεί υποστηρικτικά προς το παιδί. Το βοηθά να συμμετέχει σε μια οργανωμένη ομάδα κάτι που θα το γεμίσει αυτοπεποίθηση έτσι ώστε κάποια στιγμή να λειτουργήσει και από μόνο του.
Μουσική Προπαιδεία. (4-7 ετών)
Το πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας δημιουργήθηκε με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη της έμφυτης μουσικότητας που ενυπάρχει σε κάθε παιδί, τη γνωριμία με τη μουσική κληρονομιά και την παγκόσμια μουσική δημιουργία.
Ξεκινώντας από την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία με παιγνιώδη τρόπο να βιώσουν τη μουσική και τις μουσικές έννοιες μέσα από την κίνηση, το λόγο και το ρυθμό. Τα παιδιά αναπτύσσουν βασικές ικανότητες όπως, ο συγχρονισμός των άκρων, η κιναισθησία, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα λήψης αποφάσεων, η βελτίωση του λόγου και της μνήμης και η κοινωνικοποίηση, θέτοντας έτσι γέρα θεμέλια που βοηθούν τα παιδιά σε βάθος χρόνου. Γνωρίζουν βασικές μουσικές έννοιες (τονικό ύψος, ένταση, διάρκεια, χροιά κλπ) με τη χρήση ιδιόφωνων, μεμβρανόφωνων, και μελωδικών κρουστών, γνωρίζουν το πεντάγραμμο και τη λειτουργία του, πώς γράφονται οι νότες σε αυτό, παίζουν, γράφουν και διαβάζουν ρυθμικά σχήματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, εξασκούνται στο τραγούδι και στην σωστή τοποθέτηση της φωνής και αναπτύσσουν περαιτέρω τις ακουστικές τους δεξιότητες. Σκοπός είναι το παιδί να αποκτήσει μουσικά βιώματα πριν προχωρήσει στη θεωρητική κατανόηση των μουσικών εννοιών. Με τη βοήθεια τραγουδιών, λαχνισμάτων και παιχνιδοτράγουδων από την ελληνική παράδοση αλλά και τις μουσικές του κόσμου, χρησιμοποιούνται τεχνικές ρυθμικού, μελωδικού, κινητικού και λεκτικού αυτοσχεδιασμού. Μέσα από το μουσικό παιχνίδι και τους κανόνες του, τα παιδιά γίνονται ομάδα, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να σέβονται τους νέους φίλους, ανακαλύπτουν και βιώνουν παρέα τη μουσική δημιουργία.
Ο βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να αποκτήσουν τα παιδιά μια βιωματική, υγιή σχέση με τη μουσική, η οποία θα συμβάλει στην νοητική, αισθητηριακή, συναισθηματική και ψυχοκινητική τους ανάπτυξη, να την αγαπήσουν και να παραμείνει ένας φυσικός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας για εκείνα στη ζωή τους τόσο ως παιδιά, όσο και σαν ενήλικες.
ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Το Ωδείο «Ζ. Φωτιάδη» προσφέρει αναγνωρισμένες μουσικές σπουδές από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι σπουδαστές διδάσκονται ατομικά το όργανο της επιλογής τους με στόχο να φτάσουν στην Ανώτατη βαθμίδα της ωδειακής εκπαίδευσης που είναι το «Δίπλωμα». Εκτός των σπουδών σε μουσικά όργανα λειτουργούν και τμήματα Ανώτερων Θεωρητικών, όπου οι σπουδαστές μελετούν τη μουσική σε θεωρητικό επίπεδο. Απώτερος σκοπός της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι τα παιδιά να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους και να αγαπήσουν την Τέχνη της Μουσικής. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διοργανώνονται πολλές συναυλίες κλασικής μουσικής, όπου οι σπουδαστές παίρνουν μέρος είτε σολιστικά είτε σε σύνολα μουσικής δωματίου, αποκτώντας έτσι την εμπειρία της μουσικής δημιουργίας και της έκθεσης στο κοινό. Οι σπουδαστές πέραν της κλασικής μουσικής έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και τον κόσμο της σύγχρονης μουσικής μέσω των group που σχηματίζονται από μαθητές τα οποία παίρνουν μέρος σε πολλές συναυλίες με ποικίλο ρεπερτόριο που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Τα όργανα στα οποία προσφέρονται σπουδές είναι: Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο, Βιολί, Πιάνο, Κλασική Κιθάρα, Μονωδία, Ακορντεόν.
Ανώτερα Θεωρητικά: Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ – ΛΑΪΚΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Το Ωδείο «Ζ. Φωτιάδη» προσφέρει μουσικές σπουδές Σύγχρονης Μουσικής. Μουσική που αποτελείται από διάφορα στυλ και ρεύματα που εμφανίστηκαν στο δυτικό κόσμο από τα μέσα του 20ου αι. και μετά (πχ. Rock, Jazz, Pop) αλλά και ελληνικής μουσικής (πχ. Λαϊκή, Παραδοσιακή, Έντεχνη). Οι σπουδαστές διδάσκονται ατομικά το όργανο της επιλογής τους, ενώ το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μουσικές τους προτιμήσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι στην εκπαιδευτική διαδικασία της σύγχρονης μουσικής αποτελούν τα μουσικά σχήματα, όπου τα παιδιά γίνονται groups και μαθαίνουν να λειτουργούν με όρους μουσικής συνεργασίας και ομαδικότητας. Μια σειρά εκδηλώσεων σύγχρονης μουσικής που λαμβάνουν μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δίνουν βήμα στα σχήματα, αποκτώντας έτσι την εμπειρία της μουσικής δημιουργίας και της έκθεσης στο κοινό.
Τα όργανα στα οποία προσφέρονται σπουδές είναι: Ηλεκτρική Κιθάρα, Ακουστική Κιθάρα, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ντραμς, Σύγχρονο Πιάνο, Φωνητική, Τζαζ Σαξόφωνο, Μπουζούκι, Παραδοσιακό Βιολί, Ποντιακή Λύρα.
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η ίδρυση των μουσικών σχολείων στην Ελλάδα από το 1988 αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη δημόσια, αλλά όχι μόνο, μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Το νεοϊδρυθέν Μουσικό Γυμνάσιο στο Δήμο Νέας Προποντίδας θα δεχτεί τους πρώτους μαθητές το Σεπτέμβριο του 2025, σε κτιριακές εγκαταστάσεις στα Νέα Μουδανιά. Για την εισαγωγή ενδιαφερόμενων σε Μουσικά Γυμνάσια απαιτούνται εξετάσεις στις οποίες οι υποψήφιοι αξιολογούνται σε βασικές μουσικές γνώσεις και σε στοιχειώδη μουσική αντίληψη. Στο Ωδείο «Ζ. Φωτιάδη» προσφέρονται μαθήματα προετοιμασίας των υποψηφίων μαθητών για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Μουσικό Γυμνάσιο, εξατομικευμένα ανάλογα με τις απαιτήσεις και το μουσικό επίπεδο του εκάστοτε μαθητή.
Οι μουσικές σπουδές στην Ελλάδα βρίσκονται και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε πέντε Πανεπιστήμια: Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), Τμήμα Μουσικών Σπουδών Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Αθήνα), Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα). Για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανωτέρω τμήματα είναι απαραίτητη η εξέταση 2 ειδικών μουσικών μαθημάτων. Το πρώτο μάθημα είναι η Μουσική Αντίληψη και Γνώση το οποίο είναι επικεντρωμένο στην αρμονία και το dictee και το δεύτερο μάθημα είναι η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία το οποίο αφορά την εκτέλεση κάποιου οργάνου ή το τραγούδι. Μπορείτε να δείτε το σχετικό ΦΕΚ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/FEK-2023-Tefxos_B-03927-downloaded_-20_06_2023.pdf
Στο Ωδείο «Ζ. Φωτιάδη» προσφέρονται ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας των υποψηφίων για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Το υψηλό επίπεδο γνώσεων Αρμονίας και Dictee που απαιτείται στις εξετάσεις, καθιστά σχεδόν απαραίτητη την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία των μαθητών με εξατομικευμένο για τον καθένα πρόγραμμα, ανάλογα με το επίπεδο μουσικών γνώσεων. Παράλληλα, απαιτείται ορθή προετοιμασία των έργων που ζητούνται για το εκάστοτε μουσικό όργανο ή την φωνή με ατομικά μαθήματα στοχευμένα στις απαιτήσεις των εξεταστών.
Τμήματα Μουσικών Σπουδών: